In mijn praktijk krijg ik heel vaak te horen dat het zo moeilijk is om je weg te vinden in de hele wirwar van voedingsadviezen. Wat is nou gezond? Waar begin ik? Hoe zorg ik ervoor dat het praktisch blijft? En dat ik het vol kan houden…. Het is al zo vaak een tijdje goed gegaan, maar op een gegeven moment raak ik m’n motivatie kwijt en wil ik weer “gewoon” kunnen eten. Niet altijd dat ingewikkelde gedoe! Misschien herken je je wel in (één van) deze uitspraken?

Om je daar goed bij te kunnen helpen, ben ik, als NLP health coach, op onderzoek uitgegaan. Eén van de pijlers van NLP is namelijk Modelleren. Dat zoiets als na-apen van een ander, alleen dan positiever bedoeld. De vooronderstelling is namelijk: Als een ander iets kan, dan kan ik het leren. De clou zit er dan in, dat je moet zien te achterhalen HOE de ander dat dan bereikt heeft of doet.  Je gaat dus eigenlijk rolmodellen zoeken.

Het eerste en meest voor de hand liggende rolmodel is natuurlijk Jon Gabriel. Hij is immers in 3 jaar tijd 103 kilo afgevallen. En heeft in zijn boek De Gabrielmethode helder uit de doeken gedaan hoe hij dat dan heeft gedaan.

 

Wat deed Jon Gabriel ?

Hij ging gezonde voedingsstoffen toevoegen aan zijn voeding. Dat is belangrijk omdat het lichaam dan weet dat het alles krijgt wat het nodig heeft. Het ervaart geen honger of tekorten en begrijpt dat het niet meer nodig is om vet op te slaan of vast te houden.

Hij deed nog meer, zoals visualiseren en werken aan de achterliggende oorzaken van zijn overgewicht, maar daar ga ik het een andere keer weer over hebben.

Laten we ons nu even focussen op het eten.

Wat ging hij dan toevoegen?

Drie dingen:

 1. Levend voedsel: groente, fruit, noten, pitten en zaden. Dit voedsel geeft ons levenskracht.
 2. Omega 3’s: Lijnzaad, vis die in het wild heeft gezwommen en duurzaam is gevangen (MSC keurmerk), vlees en zuivelproducten van dieren die buiten gegraasd hebben (biologisch dus), en eieren.
 3. Eiwitten: Ook weer van biologisch vlees of vis en ongeroosterde noten en zaden

Wat we van Jon vooral leren is dat je om slank te worden moet toevoegen en niet weglaten en het liefst zo natuurlijk mogelijk. Dat is de grote lijn. Is nog wel te volgen, toch?

Laatst kwam ik een artikel tegen van Katrina Love Senn, waarin ze vertelt hoe ze tot haar verrassing moeiteloos 30 kilo kwijtraakte, puur door beter voor haar lichaam te zorgen.

 

Wat deed Katrina? 

Een beetje vrij vertaald komen haar 3 belangrijkste tips hier op neer:

 1. Zorg dat je nieuwe voedingsgewoontes prettig en makkelijk vol te houden zijn.
  Probeer uit wat past bij jou en jouw leven. Of je experimenteert met koolhydraat-arm, groene smooties, vegetarisch, paleo of wat dan ook: besef dat er niet één voedingswijze is die voor iedereen werkt. Luister naar je lichaam en vraag je het volgend af:

  1. Vind ik het fijn om zo te eten en te leven?
  2. Kan ik hier moeiteloos en voor altijd mee doorgaan?
  3. Zie ik mezelf morgen, volgende week, volgend jaar of over 5 jaar nog steeds zo eten?

Als het antwoord nee is, zoek verder. Zie het als een ontdekkingsreis, ontdek stapje voor stapje wat voor jou werkt,  waar jij je goed bij voelt.

 1. Gebruik de 80-20 regel.
  Streef ernaar om 80% natuurlijk voedsel te eten en 20% licht bewerkt voedsel. Dus een minimum aan bewerkingen en chemische toevoegingen, maar ga er ontspannen mee om.
 2. Detox je lichaam beetje bij beetje.
  Zoek alternatieven voor je favoriete eten, als dat sterk bewerkt is of chemische toevoegingen bevat. Probeer uit wat je ook lekker vindt, maar beter is voor je lijf. Luister en kijk naar je lichaam en word je bewust van wat je eten doet met je energieniveau, je uitstraling of je huid bijvoorbeeld.
  En laat beetje bij beetje  fast food, kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen, witte bloem, witte suiker, glucose-fructose siroop achterwege. Zet mini-stapjes en wees je bewust, dat elk stapje je gezondheid en welzijn vergroot. Dat je lichaam steeds meer in een natuurlijke staat komt.

En raad eens wat het gevolg is?

Ja! Je wordt als vanzelf slanker! Je merkt dat je kleding losser gaat zitten, je gaat er stralender uit zien, je voelt je fitter en krijgt meer behoefte om te bewegen…kortom: je bereikt op een natuurlijke manier een gezond gewicht.

Dus hoe ga jij nu het beste te werk?  Gewoon Jon en Katrina een beetje na-apen!  Ervaar maar eens wat dat met je doet!

Ik ben benieuwd: welk stapje ga jij vanaf NU toepassen? Laat het hier onder weten!