Helma de Wit

Sinds 1999 ben ik oefentherapeut en sinds die tijd werk
ik samen met Ina in Praktijk De Wissel.

Ik vind oefentherapeut een mooi beroep omdat het zo breed is: ik hou me bezig met spieren, gewrichten en bewegen maar ook met bewust worden: hoe beweeg ik, hoe zit ik, hoe gespannen werk ik en hoe kan het bewegen anders kan of moet zodat het lichaam meer in balans is. Een mens is meer dan alleen bijvoorbeeld schouderpijn of een ziekte.

Ik leer ook steeds van cliënten: hoe is het om elke dag pijn te hebben, wat doet een ziekte met je,hoe verschillend mensen dat ervaren en wat het betekent om mantelzorger te zijn. Mooi om een stukje mee te mogen lopen in hun proces van ziek zijn en ouder worden.

 

Ik heb zelf ook een ziekteproces meegemaakt waardoor ik ook begrijp hoe het is als er beperkingen zijn. En hoe je leven kan veranderen door klachten. Maar ook hoe het is om het gevoel van regie weer terug krijgen als het weer beter gaat.

Ik werk inmiddels bijna 25 jaar bij Praktijk de Wissel. Mijn specialisaties zijn: chronische ziekten en chronische pijn, Parkinson, neurologische aandoeningen zoals FNS, valpreventie en meer bewegen bij ouderen.

Door de jaren heb ik gemerkt dat ik heb fijn vind om samen te werken met collega’s, bijvoorbeeld ergotherapeut en wijkverpleging rondom een chronisch ziektebeeld. Samen met de cliënt zoeken naar wat voor doelen we zouden kunnen stellen, welke oefeningen behulpzaam zijn en hoe we met creatieve oplossingen de zelfstandigheid kunnen behouden of vergroten. Het ‘samen werken’ geeft een gevoel van verbondenheid.

Ik woon in het Westland, ben getrouwd en heb 2 kinderen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, ik wandel en fiets graag.