Herken je dit?

Net als zoveel anderen ben je dit jaar misschien weer begonnen met gezonde voornemens.  Je dacht ècht dat het je dit jaar wel zou lukken… Maar je eetdrang lijkt sterker dan jij. Het lijkt wel een verslaving. Iets in jou neemt gewoon de regie over. Je behoefte aan ongezonde dingen is té groot. Je hebt worteltjes en kerstomaatjes in huis gehaald voor de lekkere trek  ’s avonds, maar helaas…

Hoe komt het dat een worteltje niet helpt?

Ongezonde dingen, dáár ga je steeds naar op zoek, niet naar komkommer. Je probeert een worteltje of bleekselderij, maar niets helpt. Wat je ook probeert, het geeft niet die bevrediging. Het móet zoet-vet-zout zijn. En dat is te verklaren. Het is wetenschappelijk onderzocht dat de combinatie zoet-vet zout (in welke samenstelling dan ook) ernstig verslavend is. Kijk maar eens naar de product waar je maar niet mee kunt stoppen: chocola, koek, ijs, drop, chips….het zijn allemaal varianten op deze ingrediënten.

Je bent geen zwakkeling!

Misschien voel je je een loser… Maar je kunt er niks aan doen, je bent namelijk overgeleverd aan het beloningscentrum in het primitieve brein. Dat reageert nog precies als in de oertijd. Op het moment dat dit brein één of andere vorm van honger signaleert, zet het je aan om voedsel te zoeken om te overleven. Heb je dat gevonden, dan ervaar je meteen bevrediging. Dat is je beloning. Je hersenen maken dopamine aan en dat geeft een heel fijn gevoel. Dus dat wil je wel vaker ervaren! Maar als dit maar vaak genoeg gebeurt, zal je lichaam wennen aan de dopamine en kan er sprake zijn van verslaving.

Maar er is meer dan dat. Vrijwel iedereen herkent wel het verslavende effect van dit soort snoep of snacks, maar lang niet iedereen raakt de controle kwijt en is eraan overgeleverd. Zoals ook lang niet iedereen die weleens alcohol drinkt meteen een alcoholist wordt. De trigger om er meer van te gebruiken dan goed voor je is, heeft vaak te maken met stress of emoties waar je geen raad mee weet.  Herken je dat ook?

Een gewoonte veranderen is op zich al moeilijk genoeg, maar met een gezonde dosis wilskracht red je dat meestal wel. Maar er komt veel meer bij kijken. Je bent dus heus geen zwakkeling, het is gewoon heel logisch dat je voor de bijl gaat!

Waarom red je het niet met wilskracht?

Wilskracht komt voort uit gedachtes in je hoofd. Je moet sterk zijn, je moet vechten, je moet bewijzen dat je het kunt en geen zwakkeling bent. Je mag dit niet eten en je moet dat doen…. En als je merkt dat het je lukt om jezelf in de greep te houden, dan kun je best even trots op jezelf zijn. Dat geeft wel een boost… maar de verleiding blijft ook op de loer liggen. De hunkering, het verlangen naar dat fijne gevoel is niet weg, maar je overschreeuwt het met je wilskracht. Je bent eigenlijk een beetje aan het gas geven en remmen tegelijk, je komt wel vooruit, maar hoe lang dat goed gaat….

Wat is nog sterker dan wilskracht?

Wat ik nu ga zeggen klinkt je misschien heel vreemd in de oren: Verlangen! En tegelijk is het ook heel logisch. Hoe vaak heb je al ervaren dat het verlangen naar een koekje veel sterker was dan jouw wilskracht? Dat het stemmetje in je hoofd toch weer won? Dus ja…verlangen is een hele sterke kracht! Die kun je dus beter voór je dan tégen je laten werken.

 

 

Hoe kun je die sterke kracht inzetten?

Wordt vriendjes met je eetdrang. Jouw eetdrang heeft belangrijke boodschappen voor jou. Het is een deel van jou, dus het moet wel een positieve bedoeling hebben.  Alleen de manier waarop het te werk gaat, daar word je niet blij van. Maar het is wel de snelste en makkelijkste manier. Dus het is niet zo gek jouw eetdrang daarvoor kiest.

 

Ga samenwerken. Ga met je eetdrang in gesprek: “Waarom wil je nu dat koekje? Waar verlang je echt naar? Het koekje is niet je doel. Het is een middel om een ander verlangen snel en makkelijk te bevredigen. Wat wil je écht?”

 

 

Zoek oplossingen. Verlang je naar gezelschap? Verlang je naar een arm om je heen of iemand aan wie je je verhaal kwijt kunt? Verlang je naar meer afwisseling in je werk? Of naar meer waardering? Nu je je bewust bent van het verlangen van je eetdrang, kun je stappen zetten om het blijvend te bevredigen. Soms kun je meteen oplossingen bedenken en soms zijn er meerdere stappen nodig.

 

Door te luisteren naar jouw échte verlangen en het vóór je te laten werken heb je geen verslavend voedsel meer nodig en  krijg je beetje bij beetje de ultieme beloning van een fijner en bevredigender leven..

Hoe mooi is dát!

Als dit je aanspreekt, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen of hoe je het aan moet pakken, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag op weg!

BLOGVRAAG

Welk eten kun jij niet weerstaan? En hoe ga je daar mee om?