Ga jij het nieuwe jaar in met nieuwe voornemens?

Elk jaar doen we het weer … we maken allemaal goede voornemens. Want na 1 januari moet het toch echt anders…

Je gaat – en dit keer écht- je eetpatroon omgooien. Je gaat gezonde dingen eten, geen wijntje meer, niks meer bij de buis knabbelen, traktaties op je werk aan je neus voorbij laten gaan en géén tussendoortjes meer. Als je thuis komt uit je werk ga je meteen iets doen om te voorkomen dat je iets lekkers gaat pakken omdat je moe bent.

Staan er ook zulke dingen op jouw lijstje?
En als je nu heel eerlijk bent…even met je aandacht bij jezelf naar binnen gaat en VOELT… Hoeveel vertrouwen heb je dat het dit keer beter zal gaan dan andere jaren?

Als je een cijfer zou geven op een schaal van 0 -10
waarbij 0 = ”ik heb er totaal geen vertrouwen in”
en 10 = “er is niets in mij dat twijfelt, dus ik heb het volste vertrouwen”,
hoe scoort jouw vertrouwen dan?

Oeps?!

Als dit confronterend voor je was, als je merkte dat je je dit liever niet wilde afvragen, of als je deze vraag hebt overgeslagen… dan raad ik je aan om vooral verder te lezen, want ik vermoed dat ik je inzichten kan geven die ervoor kunnen zorgen dat je dit jaar wél succesvol zult zijn in wat je je voorneemt. Maar eerst moet je begrijpen waarom het zo vaak mis gaat met die voornemens…

Waarom gaan voornemens zo vaak de mist in?

Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig samen te vatten in één uitspraak:

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, dezelfde resultaten”

Er is dan weliswaar een nieuw jaar begonnen en dat zorgt er mogelijk voor dat je tijdelijk iets meer wilskracht kunt inzetten, maar eigenlijk is er niet écht iets veranderd ten opzichte van vorig jaar en de jaren ervoor. Dezelfde gedachtes gaan nog door je hoofd. Je bent niet opeens niet moe meer. Je kunt niet opeens veel beter voor jezelf opkomen en nee zeggen… Je voelt je niet opeens niet alleen meer of onvoldaan als je thuis komt… Nee, JIJ bent niet veranderd.

En op enig moment is die extra wilskracht op. Wilskracht inzetten is zoiets als tegen de stroom in zwemmen. Op enig moment ben je uitgeput. In mijn blog “Stromen” leg ik je dat haarfijn uit. Het resultaat is dat je terugvalt in je oude patronen en dat je wéér baalt van jezelf. Dat alle inspanning weer voor niks is geweest!

Hoe kan je dan wél blijvend resultaat behalen en tevreden zijn over jezelf?

In de allereerste plaats is het belangrijk dat stopt met je zo in te spannen. Met te worstelen met jezelf.  De sleutel tot succes is namelijk niet inspanning, maar focus!

Focus op je DOEL

Maak een helder en aantrekkelijk beeld van je doel. Stel je doel zo, dat je erin kúnt geloven. Als je naar je toekomstige zelf kijkt en je wordt er blij van, dan weet je dat je goed zit. Dat je onbewuste het heeft begrepen en je gaat helpen. Ha! Dát is krachtig! Niks tegen de stroom in… je onbewuste geeft je zetjes de goede kant op! Hoe mooi is dat!

Focus op WAAROM je je doel wilt bereiken

Waarom is het zo belangrijk voor je? Wat hoop je dat er verandert als je je doel behaalt hebt? Wil je vooral eindelijk rust in je hoofd? Wil je weer blij kunnen zijn met jezelf? Wil je vooral meer zelfvertrouwen hebben? Stel je eens voor dat je dat kunt bereiken….hoe zou dat voelen? Wow…nu ga je pas echt met de stroom van je verlangen mee!

Focus je niet op WAT je eet, maar op HOE en WAAROM je eet.

Als je je bewust eet, maak je vanzelf betere keuzes, geniet je meer en ervaar je meer bevrediging en dan kun je dus ook op tijd stoppen. Als je bewust bent waarom je wilt eten, kun je alternatieven vinden die meer bevredigend en dus blijvend zijn.

Dit focus-voornemen hoef je niet met wilskracht  vol te houden, want je wordt er vanzelf beter in. Het gaat steeds makkelijker tot het helemaal in je systeem zit en je bijna niet meer weet hoe vroeger was. Dat geeft rust in je hoofd en dan kan je lichaam geleidelijk haar natuurlijke, gezonde gewicht gaan aannemen.

Als dit jou aanspreekt, maar je denkt ook dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, dan is mijn online cursus Ontspannen Eten wellicht iets voor jou. Daarin help ik je stapje voor stapje naar de gewenste verandering. Je kunt nu deze cursus winnen door onderstaande blogvraag te beantwoorden.

Ik ben benieuwd…

Aan het begin van dit blog heb ik je deze vraag gesteld:

Hoeveel vertrouwen heb jij dat je je voornemen gaat volhouden?

Vul  hieronder het cijfer in dat toen in je opkwam.
Onder de reacties verloot ik een gratis cursus Ontspannen Eten t.w.v. € 57! De loting is op 10 januari.