Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou was, vroeger thuis en hoe het nu is, bij jou aan tafel, maar bij mij thuis werd en vóór en na de maaltijd gebeden. Als kind had ik er niet altijd mijn aandacht bij, was het een ritueeltje wat erbij hoorde en stond ik niet zo stil bij de betekenis. Maar zoals bij wel meer dingen in het leven, besef je pas later hoe goed, mooi, fijn en op een positieve manier vanzelfsprekend het is om aandacht te geven aan wat er op je bord ligt en aan het voeden van je lichaam. Je kunt daar op allerlei manieren invulling aan geven.

Mijn manier is:

Bidden, Eten, Beminnen

En dat bestaat uit 5 “tafelmanieren”:

  1. Wees dankbaar

Omdat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat het elke maaltijd weer voor je neus ligt. Ik ben de aarde dankbaar, die het heeft voortgebracht, de zon die voor de energie heeft gezorgd, de mensen die het hebben verbouwd, vervoerd, verpakt, klaargemaakt/bewerkt. Ik ben degene dankbaar die de boodschappen gedaan heeft, het winkelmeisje of de kassière, degene die het gekookt heeft, de tafel heeft gedekt en opgeschept. Allemaal bij elkaar hebben ze ervoor gezorgd dat ik nu heerlijk kan gaan zitten smullen!

  1. Gebruik je zintuigen. Allemaal!

Kijk hoe het eruit ziet. Als je het zelf klaarmaakt, laat het er dan ook aantrekkelijk uit zien. Ruik en voel je eten voordat je het in je mond stopt.

Eenmaal binnen volg je het met aandacht. Merk maar hoe de textuur in je mond verandert door het kauwen, hoe de temperatuur verandert, proef bewust de smaak van elke hap. Eet langzaam en kauw goed, zodat je lichaam het gemakkelijk kan verteren en alle voedingsstoffen ten goede komen aan je cellen.

 

  1. Zorg goed voor je lichaam.

Dat betekent, dat je er goede brandstof in stopt, waar het lekker op kan functioneren. Stop er niet teveel, maar ook niet te weinig in. Maar hoe weet je dat dan, wat goed is en hoeveel het moet zijn? Nou, dat is vrij eenvoudig: door het je lichaam te vragen. Heb je honger? Heb je genoeg? Krijg je hier energie van of juist niet? Luister naar het antwoord. Soms krijg je dat meteen, soms komt het achteraf. Wat het ook is en wanneer het ook komt, neem het serieus!

  1. Sta stil bij je gedachtes en gevoelens.

Ga na, waarom je eigenlijk gaat eten. Heb je honger of eet je omdat je hoofd zegt dat het goed voor je is? Omdat de klok zegt dat het etenstijd is? Omdat je je alleen voelt? Of verveeld? Of eet je voor de gezelligheid?

  1. Geniet met volle teugen.

Misschien is eten wel iets geworden waar je maar beter niet te veel van kan genieten. Misschien ben je bang, dat als je jezelf toestaat om volledig van je eten te genieten, dat je dan niet meer kunt stoppen en dus teveel eet. Maar het omgekeerde is waar: door 100% te genieten zijn je zintuigen eerder bevredigd, ben je in een positieve emotionele toestand en hoef je dus niks “weg te eten”, sta je beter in contact met je lichaam, zodat je voelt wanneer het genoeg heeft gehad en ben je langer voldaan.

Klinkt dat goed? Maak daar dan een goed voornemen van voor het komende jaar. En misschien wel de rest van je leven. Uit liefde voor je lijf.

Als je het gevoel hebt dat je wel wat hulp of stimulans kunt gebruiken om Mindful eten echt toe te passen in je leven, klik dan hier.

Ben benieuwd of jij wel eens mindful eet. En welk verschil merk je met “gewoon”eten? Geef hieronder je reactie, inspireer anderen en laat je inspireren!