Laatst sprak ik een cliënte, die ik nu even Gerda noem. Ze had geen idee meer hoe ze gezond zou moeten eten. Ze was gewend om te weinig eten om af te vallen of om te zorgen dat ze niet weer zou aankomen. Maar ze vermoedde dat ze nu echt te weinig at, maar toch niet meer afviel.  Haar probleem was dat ze niet meer wist hoeveel ze dan wél moest eten. Ze kende al jaren geen honger of verzadigingsgevoel meer. Ze vertrouwde vooral op lijstjes en het tellen van calorieën.

Veel van mijn cliënten zijn helemaal kwijt wat eigenlijk een gezond en natuurlijk eetpatroon is. Ze kunnen niet meer begrijpen hoe bijvoorbeeld een vriendin gewoon een half stuk appeltaart kan laten staan, omdat ze genoeg heeft. En dat diezelfde vriendin op een ander moment lekker nog een keer opschept omdat ze na een flinke boswandeling extra hongerig is geworden.

Herken jij het probleem van Gerda?

Dat je niet weet of je te weinig of juist teveel eet? Dat je niet meer zo goed herkent wanneer je honger hebt of genoeg hebt gehad? Of dat je niet meer zo goed weet wàt je wilt eten, omdat je al jaren denkt aan wat mag en wat niet mag en niet meer stilstaat bij waar je behoefte aan hebt?

Eet jij met je hoofd?

Als je al jarenlang probeert om je gewicht onder controle te krijgen of te houden, dan heb je vermoedelijk die controle bij je hoofd gelegd.  Jouw hoofd bepaalt. In dat hoofd zitten allemaal gedachtes over eten, vaak met een negatieve ondertoon. Ik heb zelfs ooit een cliënte gesproken die zei: “Ik zou wel willen dat ik niet hoefde te eten, maar helaas… het komt elke dag terug.”

Stress!

En dat geeft fysieke stress.  Als je lichaam het risico loopt om tekort te komen of echt tekort komt, gaat het voor alle zekerheid in de spaarstand. De VET-knop gaat aan. Het slaat zo veel mogelijk vet op als buffer voor een mogelijke nieuwe hongerperiode.

Maar het geeft ook emotionele stress. Gerda werd super onzeker. Ze wiste het ècht niet meer. Andere  vrouwen raken ontmoedigd, omdat het wéér niet lukt. Of ze gaan zichzelf verwijten dat ze het niet goed doen… allemaal stress. Je lichaam gaat in de overlevingsmodus en vet opslaan.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Als je je realiseert dat je eet om je lichaam de brandstof te geven waar het zich goed bij voelt, dan veranderen je gedachtes vast en zeker. Dan ga je eten om goed voor je lichaam te zorgen. Dat is veel liefdevoller en veiliger voor je lichaam!

Maar daarmee ben je er nog niet… Want WAT moet je dan eten en HOEVEEL? Tja…dàt kan je hoofd niet weten!

Wie weet raad?

Om dat te achterhalen is het beter om te LUISTEREN naar je lichaam. Jouw lichaam weet precies wat het nodig heeft, dat kan toch niet anders?

Jouw lichaam geeft van nature signalen. Maar als je daar langere tijd niet naar geluisterd hebt kan het gebeuren, dat je die signalen nu niet meer zo goed oppikt. Het kan zelfs zijn, dat je lichaam is gestopt met het geven van die signalen, want je luisterde toch niet…

Maar je kunt dat vertrouwen herstellen, door van nu af aan je aandacht weer op je lichaam te richten in plaats van op je hoofd. Luisteren naar je lichaam doe je door te VOELEN. Misschien voel je in het begin nog niet zo veel. Maar als je keer op keer probeert te voelen, nodig je je lichaam uit om iets te vertellen. Dan zal je lichaam geleidelijk meer vertrouwen krijgen dat je luistert.

Je lichaam mag het zeggen en je hoofd gaat het uitvoeren. Dat is een natuurlijke taakverdeling. Je hoofd kan goed denken wat een goede keuze is, nadat het heeft gehoord wat je lichaam aangeeft. Hoe mooi is dat, zo’n samenwerking! Als je de taken zo verdeelt, zal je lichaam zich steeds veiliger gaan voelen en op enig moment de VET-knop uitzetten.

Hoe gaat natuurlijk en gezond eten in z’n werk?

1 – Luister naar je lichaam

Ga met je aandacht naar binnen. Hoe is het daar? Heb je honger? Of dorst? Ben je moe? Of is er iets anders aan de hand… Je hoofd luistert met open aandacht, zonder oordeel.

 

2 – Eet met aandacht

Maak je best mogelijke keuze. De keuze die het meest aansluit bij wat je in je lichaam hebt ervaren. Het is belangrijk, dat je die keuze bewust maakt. Eet dan langzaam en met aandacht tot je een prettig verzadigd gevoel hebt

 

3 – Evalueer samen met je lichaam

Een poosje na het eten, ga je weer met je aandacht naar je lichaam. En VOEL. Was dit een goede keuze? Was het genoeg of teveel of juist te weinig? Hoe is het met je energie? Hoe voelt het in je buik? Wat vinden je maag en darmen van dit eten? Hoe lang heb je een verzadigd gevoel?

 

Als je op deze manier eet, zal je lichaam je belonen met meer energie, een goed gevoel en uiteindelijk een blijvend gezond gewicht!

Denk nou niet dat het onmogelijk is… oefening baart kunst! Het is Gerda en veel andere vrouwen gelukt!

Ik ben benieuwd…

Hoe eet jij gewoonlijk?

Geef je reactie onder aan dit blog!

Ps: Gerda is met mij in contact gekomen door een BewustSlankScan. Ze wist niet meer wat ze kon doen om haar probleem op te lossen. Wil jij ook weten waarom je nog worstelt met je  eetpatroon of gewicht? Meld je dan aan voor een gratis BewustSlankScan!

Een BewustSlankScan is een vrijblijvend, open en eerlijk gesprek met mij, waarin we onderzoeken waar de kern van jouw probleem ligt
en waarin ik je  meteen een stap in de goede richting help!

Blogvraag:

Hoe eet jij gewoonlijk?

Geef hier je reactie: