Wie herkent dit niet?

Je staat voor de spiegel en van het ene op het andere moment verandert je stemming. Eerst was het nog best oké, voelde je je wel goed, maar NU….

Vreselijk!

Wat een dikke kont!

Moet je die benen zien!

En die buik….!

Ik zie er niet uit!

En weg is het goede humeur, de wereld stort in. Nou ja, misschien niet zo dramatisch, maar er is wel iets gebeurd waardoor je je nu heel anders voelt dan voordat je in de spiegel keek of dat fotootje zag.

En dan kan de scene zo verder gaan…

Dan zegt iemand (je man, een vriendin…): “Dat valt wel mee, hoor!”

Jij: “Ik zie het toch zelf, moet je dáár eens kijken!”

De ander kijkt je verbaasd aan. Wat zie jij? Onbegrip. Ze snappen er niks van. Of ze willen niet zien wat er toch overduidelijk is. Die ander heeft volgens jou een hele verkeerde kijk  op de werkelijkheid.

“Wie heeft de juiste kijk op de werkelijkheid? De spiegel of die anderen?”

Is dat zo? Wie heeft hier gelijk?

Niemand! Of eigenlijk… Iedereen. Want DÈ WERKELIJKHEID bestaat helemaal niet. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid en die wordt bepaald door je eigen innerlijke filters. En die filters worden onder andere bepaald door wat jij belangrijk vindt, door eerdere ervaringen en door je overtuigingen. Die zorgen ervoor dat iedereen zijn eigen bril heeft waardoor je naar de werkelijkheid kijkt. Dat iedereen iets anders ziet en dat iedereen dus gelijk heeft, of niemand.

Dus als jij de bril van je man of vriendin op zet, dan zie je waarschijnlijk heel iets anders. Die andere bril helpt jou om minder stress te ervaren. En dat is belangrijk! Niet alleen omdat stress geen fijn gevoel is, maar ook omdat langdurige of steeds terugkerende stress ervoor kan zorgen dat jouw lichaam vet opslaat. Dus aan andere kijk op jezelf kan je heel goed helpen om de VET-knop uit te zetten!

Hoe krijg je die andere kijk op jezelf?

Gebruik (één van de) volgende tips:

1.     Kijk door de ogen van een ander. Als je zelf kijkt, dan zie je natuurlijk vooral naar die delen van je lichaam, waar je ontevreden over bent. Maar alles wat je aandacht geeft groeit in je verbeelding. Als jij naar jezelf kijkt, zie je vooral buik en benen of zoiets. Terwijl er toch echt nog veel meer aan vast zit! Voor een ander is dat helemaal anders, die kijkt naar JOU. Een mens, een vrouw. Misschien wel een vrouw met een vriendelijke uitstraling, of een heerlijke lach. Of met humor. Of met een zachte blik (behalve als ze naar zichzelf kijkt).

Het totaal-plaatje kun je krijgen door een stap naar achter te doen en je ogen zacht te maken. Geen harde kokerblik, maar een zachte open blik. Hoe maak je je blik zacht? Door naar jezelf te kijken terwijl je je armen gestrekt opzij hebt. Als je dan je vingers beweegt en je ziet ze nog in je ooghoeken weet je dat je blik breed en dus zacht is. Merk je verschil?

 

2.     Kijk naar binnen. Maak, als je voor de spiegel staat, contact met wie daar binnen woont, jezelf. Dit ben jij. Dit ben jij echt. Je bent zooooveel meer dan je verpakking. Als je jezelf echt in je ogen kijkt en contact maakt, wat doet dat met je?

 

 
3.     Kijk door de ogen van je toekomstige zelf.  Spoel in gedachten de tijd vooruit…stel je voor dat je in de toekomst verlost bent van je gewichtsprobleem. En kijk vanuit die toekomstige versie van jezelf dan eens terug naar je huidige zelf, die daar nog mee worstelt en zo oordelend naar zichzelf is…wat zou je dan zeggen tegen je huidige zelf?

Laat die boodschap maar binnen komen,,, hoe voelt dat?

 

 

En als je het moeilijk vindt om zelf vanuit een ander perspectief naar jezelf te kijken, heb ik nog een BONUS-tip: Vraag eens aan een ander wat die ziet als hij/zij naar je kijkt. En laat je verrassen!

 

 

Heb je de bonus tip uitgeprobeerd? Welke tip werkt voor jou het beste? Vertel mij en anderen in de reacties hieronder, of in een persoonlijke mail naar mij wat je te horen kreeg!