Kort geleden zei een cliënt van mij, ik noem haar maar even Annet :

“Ik ben zo bang om het wéér niet vol te houden, ik heb al zo vaak gedacht dat het nu zou lukken en steeds ging ik vroeg of laat de fout weer in”.

Ik weet niet hoe vaak ik dit gehoord heb in mijn praktijk. En daarom dacht ik dat ik daar maar eens een blog aan moest besteden. Want wie herkent dat niet? Als het je al gelukt was, dan las je nu niet dit blog!

En eigenlijk is daar ook niets tegen in te brengen. Als je meerdere keren hebt gelijnd en gesport en elke keer was het resultaat er niet of maar tijdelijk, dan is deze twijfel heel terecht. Logisch dat je zo denkt. Je denkt misschien dat je te weinig wilskracht hebt, maar als je goed naar jezelf en je lijnverleden kijkt dan weet je best dat dat niet zo is. Jij hebt heus niet minder wilskracht dan ieder ander. Je bent al zo vaak streng voor jezelf geweest, je hebt jezelf al zo vaak allerlei regels opgelegd… dat doe je niet als je geen wilskracht hebt. Maar hoe komt het dan dat je het steeds niet volhoudt?

Waarom gebeurt het?

Omdat je tegen de stroom in aan het zwemmen bent. En dan kun je nog zoveel wilskracht hebben, vroeg of laat zijn je armen en benen moe en laat je jezelf even drijven. Tja, en wat er dan gebeurt is helder…. Je valt terug. En als je daar dan moedeloos van wordt, dan denk je laat maar en drijf je terug naar je beginpunt of mogelijk nog verder, voordat je jezelf weer bij elkaar geraapt hebt en op de kant bent geklommen. En als je het een tijdje later weer probeert gebeurt hetzelfde. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het resultaat is voorspelbaar!

Hoe kan het anders?

Ja, dat klinkt wel raar, maar je moet de stroming omdraaien. Als je met de stroom mee zwemt, moet je nog steeds wel zwemmen, maar kost het minder moeite en als je even wilt rusten: geen probleem. Je schiet dan minder hard op, maar je gaat nog steeds in de goede richting en als je uitgerust bent pak je de draad gewoon weer op. Lijkt dat je een fijne methode?

Hoe draai je de stroom om? Door anders te gaan denken! Je denkrichting om te draaien. Als je verleidingen in de supermarkt wilt weerstaan met gedachtes als: Niet doen! Daar word je dik van! Als je je eetkeuzes maakt met gedachtes als: nee, dat kan ik beter niet nemen, daar word je dik van. Of je hebt iets lekkers gegeten en je denkt meteen: nou, als ik morgen op de weegschaal sta ben ik vast weer aangekomen. Of je ziet een slank persoon en je denkt en voelt jezelf meteen dik, dan ligt je focus op DIK ZIJN. Dus gaat de stroom van je energie die kant op. Dan kun je zwemmen wat je wilt, je redt het niet, omdat je gedachtes tegen je werken.

Wat is de sleutel?

Visualiseren! Maak je een voorstelling van een slankere versie van jezelf  Dus zoek bijvoorbeeld een foto uit een tijd dat je slanker was of hang een jurk die je nu niet meer past aan de buitenkant van je kledingkast. Zoek dus iets wat jou elke dag herinnert aan je doel. Ik had laatst een cliënt die graag weer kleding in een bepaalde winkel wilde kunnen kopen en had een foto van een paspop uit die winkel gemaakt. Of een ander die zichzelf in een slankere versie had geschilderd. Doe wat bij je past en kijk er elke ochtend en avond even naar. Doe dan je ogen dicht en voel even hoe heerlijk het is om je doel bereikt te hebben, er weer zo uit te zien, weer in die kleren te passen. Dan kun je met de stroom mee gaan!

Probeer het uit! Ik hoor graag wat je ervaringen zijn.