Gisteren had ik zo’n dag. Ik zat totaal niet in de flow. Ik had mezelf voorgenomen om een blog te schrijven en keek moedeloos naar een leeg beeldscherm. “Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Hoe kom ik nu weer aan een onderwerp? Ik had ook veel eerder moeten beginnen! Waarom kunnen anderen nu zo moeiteloos een prachtig blog uit hun mouw schudden en zit ik altijd zo te tobben?
Ik denk dat ik hier toch niet zo geschikt voor ben. Het lukt me toch niet”. Ik voelde me onrustig, begon te ijsberen door de kamer en betrapte mezelf op de neiging om naar de keuken te gaan. En je snapt natuurlijk wel wat ik daar wilde doen. “Ja, lekker voorbeeld ben jij, Ina!” En zo ging ik nog even door in mijn eigen negatieve kringetje. Allemaal stemmetjes in mijn hoofd die weinig behulpzame dingen zeiden om alsnog in de flow te komen en de inspiratie te krijgen waar ik zo naar verlangde.

Ik kan je niet precies vertellen hoe lang het duurde maar op enig moment werd ik toch weer wakker. Huh?! Ik ademde een paar keer diep in en uit en kon daardoor van een afstandje naar mezelf kijken. En moest opeens lachen. Want op dat moment besefte ik, dat ik nieuwe inspiratie had voor een blog!

Herken je dit?

Want dit is nu precies waar ook jij waarschijnlijk regelmatig tegenaan loopt  als het gaat om afvallen en het veranderen van je eetgedrag.  Je wilt zóóó graag afvallen en je doet precies datgene wat ervoor zorgt dat het je niet gaat lukken:  een hoofd vol zelfoordelen en een moedeloos gevoel. Best wel logisch dat je dan dingen gaat doen die je niet helpen om je doel te bereiken.

Van een afstandje kon ik het zien:

Ik wilde zo verschrikkelijk graag een goed blog schrijven dat ik voor mezelf de druk opvoerde. Het moest snel, het moest meteen goed en ik dacht dat ik door erg mijn best te doen en streng te zijn voor mezelf mijn doel zou bereiken. Ik zat volledig in mijn hoofd en in mijn hoofd draaien op zo’n moment allerlei negatieve oude programmaatjes.
Over het algemeen zijn dat bescheiden stemmetjes, waar ik even naar luister voordat ik mijn keuze maak. (Soms zeggen ze wel iets wat nuttig of handig is). Als ik de druk voor mezelf te hoog heb gemaakt, gaan de stemmetjes harder praten en zijn ze opdringerig en ga ik ze nog geloven ook.

Vervolgens zakte ik weg in het daarbij behorende gevoel. Frustratie, boosheid op mezelf, moedeloosheid, het was een stroom van negatieve gevoelens waarop ik mezelf liet meedrijven. Doordat ik er helemaal in zat, had ik niet door, dat ze niet-realistisch waren. Ze klopten niet of waren sterk overdreven.
Maar als je er middenin zit, heb je geen toegang tot relativerende, positieve en behulpzame gedachtes. Dus kwamen er alleen nog maar oordelen naar boven over mijzelf en mijn gedrag. Zo was het cirkeltje rond. Ik zat gevangen.

“Als je in de fles zit, kun je niet zien wat er op het etiket staat”.

Begrijp je deze metafoor?

Hoe kom je uit de fles?

Adem een paar keer diep in en uit. Doe dat zo lang als je nodig hebt om van een afstandje naar jezelf te kunnen kijken. Dan ben je uit de fles. Uit de stroom van gedachtes en gevoelens waar je in gevangen zat. Dan kun je zien wat er op het etiket staat. En dan krijg je de regie over jezelf weer terug.

Zet dan de volgende 3 stappen:

  1. Benoem de situatie.

Wat zijn de objectieve feiten? Kijk ernaar zonder oordeel. Observeer je gedachtes en gevoelens en laat ze er helemaal zijn. Zonder oordeel. Ze zijn niet goed, ze zijn niet fout, ze zijn er. Sta jezelf toe om je zo te voelen. Het is!

  1. Denk aan je doel.

Wat wil je bereiken? Waar ben je naar op zoek? Waar verlang je naar?

  1. Maak een bewuste keuze met het oog op je doel.

Wat is voor jou op dit moment het beste wat je kunt doen? Wat helpt jou?

 

Herkenbaar? Als je denkt aan je eigen gedrag, of aan je relatie met eten, met je lichaam, met jezelf?

Wat doe jij om de regie over jezelf weer terug te krijgen? Laat je reactie hier achter!