Heb jij een haat-liefde relatie met de weegschaal? Sta je er elke dag op of sta je er juist helemaal niet meer op omdat je niet wilt weten wat je dan te zien zou kunnen krijgen?

Of misschien gaat het zo: je bent goed bezig met gezond eten en sporten en voor je gevoel gaat het echt wel lekker, je voelt jezelf al wat dunner…. Nu eens kijken of je al wat gewicht kwijt bent … Teleurgesteld berg je hem weer op. En meteen of later op de dag krijg je onweerstaanbare trek in iets lekkers. Aanvankelijk vecht je er tegen, maar als de trek dan niet weggaat denk je: “wat maakt het ook allemaal uit!” Of je trekt de teugels nog wat strakker aan, want anders gaat het nooit lukken. Herkenbaar?

Wat kan een getal een enorme invloed hebben.

Het verschil tussen je happy voelen en moedeloos of gefrustreerd zijn. Doe eens een stapje achteruit en kijk eens wat er gebeurt. Stel je voor dat je het fenomeen WEEGSCHAAL niet zou kennen, omdat je van  een andere planeet kwam. Of kijk eens door de ogen van een kind… Dan zou je je toch verbazen!

En als je je verplaatst in de cellen van je lichaam? Wat ervaren die? Het zien van de weegschaal, maar ook het denken aan de weegschaal brengt onmiddellijk stress in je lijf. Alarm! Het maakt dan niet uit of je nu los gaat met eten, of jezelf helemaal niets meer toestaat. Ook je negatieve gedachtes en je gevoelens van teleurstelling, frustratie, machteloosheid of wat dan ook, zorgen ervoor dat je lichaam ervaart dat er een nieuwe hongersnood dreigt. Het zal ter bescherming onmiddellijk vet op gaan slaan. En dan krijg je precies waar je bang voor bent.

Je zult inmiddels wel begrepen hebben dat ik geen fan ben van de weegschaal. De belangrijkste reden daarvoor heb ik je nog niet verteld. Het wegen geeft je het gevoel dat je meer controle hebt over je gewicht. Maar niets is minder waar!

Je kunt jezelf niet laten afvallen!

Er zijn een heleboel functies in het lichaam die we niet zelf bewust kunnen regelen. Je kunt jezelf ook niet laten slapen, er is nergens een aan/uit knop voor te vinden. De vergelijking met slapen gaat hier helemaal op: als je niet kunt slapen en je gaat je druk maken omdat je vindt dat je moet slapen….vergeet het maar. De kans dat je dan in slaap valt wordt alleen maar kleiner. En van op de wekker kijken word je alleen maar zenuwachtig. Je lichaam kan niet slapen omdat er teveel stresshormonen door je heen gaan. Bijvoorbeeld omdat je piekert, ergens zenuwachtig voor bent, je zorgen maakt of nog nastuitert van een druk feest.
Wat je wél kunt doen is je lichaam helpen door te ontspannen, omdat je daar wel invloed op hebt. Je kunt dus wel dingen doen waardoor je meer rust in je hoofd en lijf krijgt. En vertrouw er maar op: als je maar ontspannen genoeg bent, val je heus wel in slaap. Je bent immers moe genoeg.

Zo is het ook met afvallen. Je lichaam kan niet afvallen omdat het onveiligheid ervaart. Daarom kan  het geen overtollig vet loslaten. Dus in plaats van zenuwachtig te worden van de weegschaal kun je beter je aandacht richten op wat je wel zelf kunt doen: je lichaam in de veilige modus brengen door het te geven wat het nodig heeft. Dat doe je lichamelijk door het goede voeding te geven. Maar ook  mentaal-emotioneel door de oorzaken van je stress op te lossen of er anders mee om te leren gaan.

Hoe weet je dat je het goed doet?

Als je wilt weten of je de goede kant op gaat, evalueer dan bijvoorbeeld 1x per dag je eigen gedrag. Wat heb je gedaan om goed voor jezelf en je lijf te zorgen? Wat ging goed, waar ben je tevreden over en wat is je volgende stap(je)? Door te kijken naar wat al goed ging (ook al ging er ook nog het één en ander niet goed) motiveer en stimuleer je jezelf om verder te gaan en meer tevredenheid te gaan ervaren.

 

Klinkt dat logisch? Probeer het maar eens uit. Ik zeg niet dat je niet op de weegschaal mag gaan staan, er is niets mis met monitoren. Als een jogger of fietser wil zien hoe hard ie gaat, kan dat heel motiverend zijn en gaat z’n lichaam nog een tandje bijzetten. Maar als hij er gestrest van wordt, verkrampt z’n lijf en werkt het tegen. Dus als je wilt weten hoeveel je weegt? Ga je gang, maar voel even heel bewust wat het met je doet. En maak dan jouw eigen keuze.

Hoe ga jij om met je weegschaal? Ben benieuwd naar je reactie!