Sinterklaas is in het land…

Heb jij je surprise al af? En ben je tevreden over je gedicht? Zijn alle boodschappen in huis voor het heerlijke avondje? Heb je al gezonde hapjes in huis waar je ontspannen van kunt genieten? Of worden het toch traditionele peper- en kruidnoten met suiker, slechte vetten en  schuldgevoel?

Daarmee is de decembermaand ingeluid…

Mij blijft het elk jaar weer verwonderen hoe onmiddellijk na Sinterklaas, en vaak al ruim ervoor, alles in het teken van Kerst staat. We moeten onmiddellijk de kerstboom optuigen, het menu samenstellen en misschien nogmaals de winkels afstruinen. Hoe ervaar jij dat?

Geeft dit jou stress?

Dan ben je niet de enige. Wist je dat Sinterklaas&Kerst voorkomen op de officiële lijst van Stressful Live Events? Toen ik dat voor het eerst zag verbaasde het me. Maar toen ik met die lijst ging werken bleek als snel wat veel mijn cliënten het als stressor aankruisten.

En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Want naast alle stressvolle rompslomp die zo veel mensen ervaren, geldt voor mensen die worstelen met hun gewicht nog een extra factor: de ANGST om aan te komen is voortdurend aanwezig. Zelfs al je er niet bewust mee bezig bent blijft die angst op de achtergrond aanwezig en bij elke keuze die met eten te maken heeft, draait er een rekenmachtientje in je hoofd. Het is vrijwel onmogelijk om ontspannen te genieten als je weet dat je geen gezonde keuze maakt.  Maak je wel gezonde keuzes, dan kijk je toch met een scheef oog naar al die slanke mensen in je omgeving die smullen van “verboden” lekkers. Herken je dat?

En als je mij of de Gabriel Methode al even volgt, dan weet je wat het effect is van deze stress op je lichaam… Juist! De VET-knop gaat aan. Je lichaam gaat in een overlevingsmodus en gaat ter bescherming vet opslaan. Daar ben je dan mooi klaar mee.

Wat doet stress met je lichaam en gewicht?

Het antwoord op deze vraag werd laatst heel duidelijk ervaren door een cliënte van mij, Jolanda. Zij kwam terug van  een vakantie in Canada van 5 weken. Veel in de auto gezeten, 5 weken lang buiten de deur gegeten van ongezond hotelontbijt tot uitgebreid diner…. Ze dacht dat ze minstens 5 kilo was aangekomen. Haar buik voelde dik en opgezet. Helemaal niet lekker in haar lijf ging ze thuis op de weegschaal staan. En wat bleek? De schade bedroeg slecht 1 kilootje! Die er overigens na korte tijd, toen ze weer in haar normale ritme kwam,  in no-time weer af was.

Toen begreep ze meer dan ooit hoe doorslaggevend de stress was op haar lichaam! Ze had heerlijk ontspannen genoten en alle stress was uit haar systeem verdwenen! En haar lichaam bleek uitstekend in staat om haar gewicht op orde te houden. Daar zal zíj vanaf nu wel op kunnen vertrouwen! De VET-knop stond UIT.

Wat kan jij leren van de ervaring van Jolanda?

Om in januari hetzelfde te kunnen ervaren als Jolanda na haar vakantie geef ik jou 3 onmisbare tips.

Zorg voor een positieve mindset.

Focus je op wat je leuk vindt, waar je tevreden over bent en wat er goed gaat.

 

Verbind je met je waarom

Vraag je bij elke keuze af, waarom het belangrijk voor je is. Dat helpt je om er vanuit je hart mee verbonden te zijn en om achter je keuze te blijven staan. Dan wordt MOETEN vanzelf WILLEN. Je kunt hier meer over lezen in mijn blog: “Minder moeten en meer willen, zo doe je dat”

 

Vertrouw je lichaam.

Als de VET-knop UIT staat en als jouw lichaam geen overtollige kilo’s meer nodig heeft voor haar veiligheid, dan is het prima in staat om je gewicht te reguleren.
Jolanda kon het haast niet geloven, maar haar lichaam heeft het bewijs geleverd. Vertrouw daarop en wees er dankbaar voor!

Zo maak je jouw decembermaand ontspannen en gezond. En kun je er veel meer van genieten! Dat wens ik je van harte toe!

Ik ben benieuwd…

Wat geeft jou de meeste decemberstress?

En weet je misschien ook al wat je dit jaar anders gaat doen om meer te kunnen genieten?

Geef je reactie onder aan dit blog!