Deze week heb ik verschillende vrouwen gesproken die allemaal min of meer gefrustreerd waren omdat het ze nog niet gelukt was om controle te krijgen over hun eetgedrag en hun gewicht. Ze deden erg hun best, maar het resultaat kwam maar niet of te langzaam naar hun zin.  Of ze waren wel afgevallen, maar nog niet genoeg en hun lichaam wilde niet verder. Dus waren ze ontevreden over hun lichaam. En dat gaf hen stress. Bovendien wisten ze ook, dat stress de VET-knop aanzet… Dan zit je in een vicieuze cirkel. Daar kom je niet zo 1-2-3 uit, hoe hard je ook je best doet. Herken je dat?

Waarom werkt controle niet?

Als de VET-knop aanstaat heeft het geen zin om te proberen om je eetgedrag onder controle te houden omdat de VET-knop een onbewust proces in je lichaam is. Je gedrag wordt voor 90% onbewust aangestuurd. Door de VET-knop. Daar kun jij het met je bewuste denken en wilskracht natuurlijk nooit van winnen. Dat geeft alleen maar stress en dat zet de VET-knop
alleen maar sterker aan.

Een andere reden is, dat je gewicht simpelweg buiten je controle ligt. Je kunt jezelf niet laten afvallen. Gewicht verliezen is, net als bijvoorbeeld slapen, een onbewust proces. Dat doet je lichaam van zichzelf. Als jij het niet tegenwerkt door bijvoorbeeld stress. Je daar druk over maken werkt dus averechts. Je kunt je lichaam wel helpen door bijvoorbeeld een goede leefstijl, maar de reactie van je lichaam heb je niet in de hand.

“Ik weet dat ik het moet loslaten, maar hoe krijg ik dat voor elkaar?”

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Ik denk dat dit de belangrijkste redenen zijn:

Veel van mijn cliënten hebben van huis uit geleerd dat als het niet lukt, dan heb je niet genoeg je best gedaan. Dan is het je eigen schuld. Dus denk je dat nu zelf ook.  Maar ook anderen zeggen vaak dat je je wel aan je dieet moet houden of maar wat meer moet sporten. En als je dat niet doet of niet genoeg doet, dan voel je je een slappeling, want dan is het je wéér niet gelukt.

 

Minstens zoveel vrouwen die ik begeleid zijn bang om de controle los te laten. Bang dat het dan helemaal uit de hand loopt met hun gewicht.  Ik snap die gedachte heel goed. Ook ik ben jarenlang bang geweest dat, als ik mezelf niet goed onder controle hield, dat het dan helemaal fout zou gaan.  Dan is het nu, na zoveel jaren moeilijk, om te durven vertrouwen, dat je het regelen van je gewicht  aan je lichaam zelf kunt overlaten

Wat heb je nodig om te kunnen loslaten?

Eigenlijk heb ik het al verklapt: vertrouwen in je lichaam. Daar ligt de sleutel. Want als jij je lichaam niet vertrouwt, hoe kan je lichaam jou dan vertrouwen? Hoe kan het erop vertrouwen dat jij het alles geeft wat het nodig heeft? Dat het dus veilig de vetreserves kan gaan loslaten?

Geef je lichaam het vertrouwen dat het verdient.  Je lichaam heeft namelijk een geweldig zelf regulerend en zelf herstellend vermogen. Ga maar eens na: je lichaam kan zelf bijvoorbeeld je temperatuur regelen, je ademhaling afstemmen op de jouw activiteit, wondjes repareren en ervoor zorgen dat je na een verkoudheid weer opknapt. Hoef je helemaal niets aan te doen. Je kunt natuurlijk  je lichaam wel een handje helpen door een gezonde leefstijl en door stress verminderen. Maar een gezonde leefstijl mét een heleboel stress, daar heb je nog niet zo veel aan.

Hoe doe je dat dan?

Laat het vertrouwen in je lichaam groeien door:

Steeds weer te beseffen hoe goed je lichaam functioneert ook al moet het teveel kilo’s meesjouwen. En dankbaar terug te kijken naar alle keren dat je hersteld bent van een ziekte of blessure

 

Je bewust te zijn van de signalen die je lichaam geeft en te beseffen hoe nuttig die zijn! Denk maar aan honger of verzadiging, kou of warmte, energiek of moe… Hoe zou jij zonder die signalen kunnen functioneren, goede keuzes kunnen maken en jezelf kunnen bijsturen? Het zijn net de kilometerteller, de brandstofmeter en de lampjes op het dashboard. Dan weet je wat je voertuig nodig heeft.

Zo bouw je aan een goede samenwerking met je lichaam, op basis van vertrouwen. Je kunt en hoeft de processen onder de motorkap niet te controleren. Jou lichaam kan dat. Jij hoeft alleen maar te luisteren naar de signalen en ernaar te handelen. Dan gaat jouw lichaam jou ook weer vertrouwen omdat je er goed voor zorgt. Pas als het weet het dat het veilig is kan het de kilo’s loslaten. Niet andersom.

Ik ben benieuwd…

Wat wil jij loslaten? En durf je dat?

Geef je reactie onder aan dit blog!