Last van het MOETEN-MONSTER

Vorige week had ik een paar dagen vrij. Lekker vakantie vieren in mijn eigen, nieuwe woonomgeving. Genieten van de rust. Even helemaal niks moeten. Nou ja, behalve dan 1-2 uurtjes werken per dag. Er moesten nog een paar dingetjes gebeuren, maar die kon ik makkelijk even ’s ochtends doen en dan had ik de hele dag verder lekker vrij.

Dat heb ik ook gedaan…de eerste 2 dagen. Tot ik de derde dag merkte, dat ik daar niet goed mee om kon gaan. Ik voelde me helemaal niet zo ontspannen. Als ik ging werken, baalde ik dat ik niet iets leukers deed en als ik iets leukers deed, knaagde het gevoel dat ik toch nog wel even moest werken.

Jeetje! Zelfs op vakantie MOEST ik nog iets van mezelf! Herken je dat?

Ja maar, dit MOET ook écht!

In mijn praktijk hoor ik het ook vaak. Vrouwen die zoveel moeten. Ze moeten werken, moeten zorgen voor hun gezin, voor het huishouden… Maar vaak ook voor ouders of buren. En natuurlijk moeten ze ook hulp-ouder op school zijn, want wie moet het anders doen?

En als ik dan vraag: Móet dat allemaal? …Dan is het antwoord meestal JA. Dít moet écht wel.

En dat geeft stress. Want er is innerlijke strijd. Het moet, maar ergens wil je niet. Toch ergens ook weer wel, want het zou óók niet goed voelen als je het níet deed…Stress, stress, stress. Het gevolg van die stress kan zijn, dat je niet kunt afvallen. Want als je avonds moe, maar onvoldaan op de bank ploft, dan krijg je trek in iets lekkers. Om jezelf te belonen. Of om de leegte te vullen. Maar ook als je die neiging niet hebt, kan het moeilijk zijn om kilo’s kwijt te raken. Je staat in de overlevingsmodus. De VET-knop staat aan.

Waarom is dit patroon zo lastig te doorbreken?

Reden genoeg om het om te gooien. Maar wat gebeurt er? Je gaat het verdedigen! Argumenten zoeken dat het écht niet anders kan. En dat komt, omdat die argumenten allemaal uit je hoofd komen. En in je hoofd zitten allemaal overtuigingen, ingesleten gewoontes en oude programma’s die je ooit hebt geïmporteerd uit je omgeving. Het zijn de conclusies die je ooit hebt getrokken uit wat je meemaakte. Wat je bij andere mensen zag, de meningen en oordelen die je hoorde… Tja, en die oude programma’s bevestigen dat het MOET. Dat is logisch, want je hoofd wil wel graag gelijk hebben.

Waar vind je de oplossing dan wel?

Einstein zei het al: “Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken waarmee het is gecreëerd”. Als de oplossing niet in je hoofd zit, waar dan wel?

In dat geweldige lijf natuurlijk! Om preciezer te zijn: in je hart. Laat je hart spreken. Dan kom je in contact met wat je eigenlijk of werkelijk wilt. JIJ. ZELF. Ongefilterd.

Daar zit jouw wil, jouw eigen verlangen. Dan verandert MOETEN in WILLEN van binnenuit. En als je je laat leiden door je eigen verlangen, kom je moeiteloos in actie. Ga je als het ware met de stroom mee. Geen twijfel. Geen schuldgevoel. Geen stress. Omdat je niets anders wilt.

Hoe verander je MOETEN in WILLEN?

Volg deze 3 eenvoudige stappen.

Ik licht het toe met een voorbeeld uit mijn vakantie: Ik MOET mijn email bijwerken

Als je hoofd zegt: ik moet…, vervang moeten dan door: zou…kunnen

Ik zou mijn email bij kunnen werken

Maak een bruggetje naar je hart: Wil ik dat? Waarom zou ik?

Wil ik dat? Waarom zou ik?

Luister naar het antwoord van je hart: Eigenlijk wil ik…

Eigenlijk lijkt het mij heerlijk om een leeg postvak te hebben. Ik verheug met al op het gevoel van zo’n schone lei.

En dan… actie!

Optie 1: ik ga lekker aan de slag

Maar het had ook anders kunnen gaan, bijvoorbeeld:

Luister naar het antwoord van je hart: Eigenlijk wil ik…

Eigenlijk boeit het me nu even helemaal niet wat daar staat, ik heb veel meer zin om nu de tuin in te gaan.

Optie 2: ik ga de tuin in en heb geen enkel schuldgevoel bij het feit dat ik mijn email niet heb gedaan.

Ja , maar….

Je denkt misschien, dat als je dit toepast, dat je dan helemaal niks meer doet. Wees maar niet bang. Jouw hart wil vervulling. Jouw hart volgen zal niet leiden tot een lui of leeg bestaan. En geloof me, als meer je naar je hart luistert, zal minder stress je ervaren. Met alle positieve gevolgen voor je gewicht en je eetgedrag.

Wil je meer weten over hoe je de kracht van je hart kunt gebruiken om af te vallen, lees dan ook het blog: ZO VAL JE AF ZONDER FRUSTRATIE.

Ik ben benieuwd…

Wanneer heb jij (vooral) last van het MOETEN-MONSTER?