Zoals ik in mijn vorige blog “Met deze detox val je blijvend af!” al schreef, sjouwen we nogal wat mee in ons lijf. Fysieke ballast zoals gifstoffen, maar ook emotionele ballast. Zoals onverwerkte emoties, ergernissen, frustratie… Vooral de binnenvetters onder ons zijn daar een kei in!

Het kan zelfs zijn, dat je er zo goed in bent, dat je het zelf helemaal niet in de gaten hebt. Vorige week nog, vroeg ik bij een intake aan cliënte Evelien of ze wist waar de stress dan vandaan zou kunnen komen. Het bleef even stil, ik zag een vragend gezicht… en toen kwam het antwoord: “Nee, geen idee, eigenlijk … Ik heb best een goed leven, niks te klagen. Ik heb een baan, geen echte problemen thuis, met mijn kinderen gaat het goed…dus nee, volgens mij heb ik helemaal geen stress. Behalve dan dat ik maar niet afval. Dat frustreert me wel! En daar snap ik dan ook helemaal niks van!”

Ik? Stress?

Wat Evelien hier zegt, hoor ik vaker. Soms is er ogenschijnlijk helemaal niks aan de hand, geen reden om stress te hebben en toch lukt het afvallen niet. Of kan je niet goed slapen. Of voel je je benauwd. Dan is er een grote kans, dat je die stress onbewust zo vakkundig ergens in je systeem hebt opgeborgen, dat je denkt dat je geen stress hebt.  Of dat je denkt, dat je het allang hebt losgelaten…. Maar misschien is dat niet echt zo…

 

Hoe weet je dat dan? Hoe kun je je bewust worden van iets wat je niet weet? En bovendien, wat is het nut daarvan? Als je er geen last van hebt, dan is dat prima toch?

Erkenning is de eerst stap naar…

Ik zal je eerst uitleggen waarom het belangrijk is dat je je bewust wordt van onbewuste ballast. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Die onbewuste negatieve emoties vormen gifstoffen in je lichaam. Zoals je misschien weet ruimt je lever alle gifstoffen op. Maar als je lever het te veel of te langdurig voor zijn kiezen krijgt, raakt je lever uitgeput. Dat kan een heleboel klachten geven, onder andere vermoeidheid en negatieve stemmingen. Door vermoeidheid of negatieve stemmingen kun je gemakkelijk gaan emotie-eten.
  • Langdurige (onbewuste) stress verstoort je hormoonbalans. Vooral het stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol, onder andere bij het opslaan van vet.
  • Het langdurig onderdrukken van emoties kost op onbewust niveau bergen energie. Je moet als het ware steeds het laatje dicht blijven duwen. Daar word je moe van! Met alle nare gevolgen van dien.

Oude emotionele ballast opsporen

Okee, nu je weet WAAROM het belangrijk is, wil je waarschijnlijk ook weten HOE je dan die onbewuste stress en ballast opspoort.

Als er iets gebeurt en je reageert daar emotioneler op dan logisch is voor die situatie

of

Als er iets gebeurt wat éigenlijk een akkefietje is, maar tóch kun je dat akkefietje maar niet loslaten…

Dan weet je dat er “oud zeer” getriggerd is. De inhoud van de gebeurtenis hoeft helemaal niet overeen te komen met die oude gebeurtenis. Het is de emotionele lading, die getriggerd is. Je hoeft ook helemaal niet te weten welke oude gebeurtenis het was. Het gaat om de emotie, die buiten proportie is.

Oude emotionele ballast kwijtraken

Hoe raak je die oude emotionele ballast dan kwijt?

Hier geef ik je mijn 3 belangrijkste tips:

  1. Spreek uit wat je “op je lever hebt”. Het uiten van je emoties zorgt ervoor dat het niet in je lichaam wordt opgeslagen en dat je lever het niet hoeft te verwerken. Je kunt het uitspreken, maar als dat niet kan of als je dat niet wilt, dan werkt schrijven ook heel goed
  2. Neem een “Innerlijke douche” terwijl je de emotie oproept. Weet je niet (meer) wat dat is? Kijk dan nog even in dit blog.
  3. Energie laten doorstromen door EFT. Dit staat voor Emotional Freedom Technique, hier kun je er iets meer over lezen. Het is een methode om, door te kloppen op meridiaanpunten, de geblokkeerde energie weer te laten stromen en de negatieve emotie los te laten. Op Youtube staan talloze EFT filmpjes. In mijn programma’s en in de coaching werk ik er ook vaak mee.

Ik wil jou graag helpen om je emotionele ballast kwijt te raken, zodat je lekker in je vel gaat zitten!

Daarom verloot ik een gratis EFT-sessie onder diegenen die reageren op de vraag:

Op wat voor soort situaties reageer jij wel eens overdreven emotioneel, terwijl jij zelf niet eens precies snapt waarom?

Geef je antwoord in het reactieveld hieronder. Ik mail je persoonlijk als je gewonnen hebt om de afspraak in te plannen!