om je ademhaling te verbeteren enStuur Hè hè, ik ben d’r!

Vorige week kwam Ria min of meer buiten adem mijn praktijk binnen. Ze had zich wat moeten haasten om op tijd te komen… snel-snel van de auto naar mijn praktijk gelopen en toen hop de trap op. En daar stond ik haar al op te wachten, dus geen tijd om even uit te puffen. Ik zag dat ze probeerde te verbloemen dat ze buiten adem was, want ja…zo’n inspanning was het nou ook weer niet. Ze schaamde zich een beetje voor haar slechte conditie. Zweet op haar voorhoofd, een rood aangelopen gezicht en een versnelde ademhaling verried haar helaas…

Oooh ik zou naar die sportschool moeten gaan…

Veel mensen met overgewicht hebben hier last van. Misschien herken je het wel. Je bent snel buiten adem als je de trap op bent gelopen of na een kort sprintje naar de trein of als je wat zwaardere dingen tilt. Het lijkt er dan op, dat je zo’n slechte conditie hebt door je overgewicht. Door wat je allemaal mee moet sjouwen. Voor een deel klopt dat, maar er is meer…

Hoe je lichaam werkt

Ik zal je eerst een korte uitleg geven over hoe een goede ademhaling verloopt. De belangrijkste spier waarmee je ademt is je middenrif. Dat

middenrif zit als een soort koepel tussen je borstholte en je buikholte

Als je inademt wordt je middenrif platter, kunnen je longen zich helemaal vullen en gaat je buik naar voren. Als je uitademt gaat je middenrif weer omhoog en wordt je buik weer platter. Je ribben doen ook nog wel wat, maar daar ga ik nu even niet op in.

 

Hoe je in rust buiten adem kunt raken

Als je overgewicht hebt en zeker als je buik wat dikker is, kan je middenrif niet zo makkelijk naar beneden. Het gevolg is, dat je automatisch meer met je borst gaat ademen. Je ademt in door je ribben op te tillen. Dat kost niet alleen veel meer energie, maar er komt ook minder lucht binnen. Dus moet je sneller gaan ademen om toch aan voldoende zuurstof te komen. Maar doordat je minder efficiënt bent gaan ademen, lukt dat onvoldoende. Zo raak je buiten adem. Dat is vervelend voor jou, maar ook voor je lichaam. Want je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe levensbedreigend het is voor je lichaam om onvoldoende zuurstof te krijgen. Een niet-efficiënte ademhaling kan dus een hele belangrijke reden zijn waardoor de VET-knop aanstaat.

Onbewust in ademnood

Als je buiten adem bent is je zuurstoftekort heel duidelijk merkbaar. Maar ook als je niet intensief beweegt, kan het zijn, dat er door een verkeerde (te hoge) ademhaling te weinig zuurstof binnenkomt en je je lichaam ongemerkt in de overlevingsmodus houdt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je middenrif niet zo makkelijk naar beneden kan doordat je buik in de weg zit, of bijvoorbeeld doordat je onderuit op de bank hangt. Voel maar eens wat bankhangen dat doet met je ademhaling. Maar stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn. Bij stress is je buik vaak gespannen, trek je je schouders op en gaat je ademhaling omhoog. Door die hoge ademhaling raakt je stofwisseling verstoord en kan je lichaam minder goed vet verbranden. Zolang je ademhaling niet goed is, zal het je dus niet helpen als je vaker gaat sporten om je conditie te verbeteren en af te vallen.

Hoe krijg je wél een goede ademhaling?

Dit zijn de 3 belangrijkste tips:

  1. Zorg voor een rechte houding
  2. Ontspan je buik en schouders
  3. Adem rustig door je neus in en uit, terwijl je je voorstelt dat je lucht helemaal naar je buik door stroomt.

Hou het simpel: adem in – adem uit – pauzeer 2 tellen. Ingewikkelder is het niet.

Ik ben benieuwd…

Nu vraag ik me af… Zit jouw adem op dit moment hoog of laag? Adem je oppervlakkig in je borstkas of  lukt het jou om ontspannen met je buik te ademen?

Als je merkt dat jouw ademhaling hoog zit of als je een gevoel van tekort of belemmering ervaart  kan ik je begeleiden om je ademhaling te verbeteren en een gezond gewicht te bereiken. Wil je dat? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!