Jouw lichaam heeft misschien, net als vrijwel alle vrouwen die ik in mijn praktijk of online begeleid, reserve-voorraden vet opgeslagen in je lichaam . Buffers voor barre tijden. Dat heeft het primitieve deel van je brein perfect geregeld. Want in tijden van honger en kou kun je maar beter reserves hebben. Maar dat primitieve deel van je brein vergist zich. Wij leven helemaal niet meer in de oertijd. Wij zitten we lekker bij de verwarming en nemen voor de gezelligheid iets lekkers. Tot het op enig moment fout gaat.

Je wordt te dik. Dus ga je opeens juist weinig eten, want de kilo’s moeten eraf. “Help! “ denkt je overlevingscentrum “het gaat niet goed, ik moet nog veel zuiniger gaan stoken en nog meer vet proberen vast te houden!” Je lichaam gaat in de spaarstand. En zo mislukt je poging om af te vallen. Misschien herken je dit wel.

Dit is een vorm van fysieke stress in je systeem. En één van de oorzaken waarom de VET-knop aan gaat staan of aan blijft staan. De verbranding gaat omlaag en je hele spijsvertering is erop gericht om ze veel mogelijk vet vast te houden. Tja…dan wordt het wel heel moeilijk om succesvol af te vallen.

Hoe raak je dat vet dan wel kwijt?

Daarvoor geef ik je 7 tips, die eigenlijk samen te vatten zijn in 2 stappen:

STAP 1: GEEF JE LICHAAM MEER BRANDSTOF

Om je lichaam uit die overlevingsmodus te krijgen, is het allereerst belangrijk dat je je lichaam garandeert dat het veilig is om het overtollig vet los te laten. Laat je lichaam ervaren dat het alles krijgt wat het nodig heeft. Dat er geen schaarste is aan voedsel, dat reserves niet nodig zijn en dat het dus veilig is om je buffertje te gaan verbranden. Dus: ga méér eten en ga de juiste voeding eten, voedsel waar je lichaam energie van krijgt.

Door voldoende te eten.

Om te kunnen afvallen moet je vaak méér gaan eten in plaats van minder. Als je je lichaam voldoende brandstof geeft gaat de verbranding vanzelf ook omhoog.

Door de juiste voedingsstoffen te eten.

  • Levend voedsel, dus voeding die zo min mogelijk bewerkt is en nog levenskracht in zich heeft. Denk aan groente en noten, pitten en zaden.
  • Omega 3, is onmisbaar voor een goede stofwisseling. Denk aan (vette) vis, lijnzaad(olie), noten, pitten en zaden
  • Goede eiwitten zijn belangrijk voor je spieropbouw. Meer spiermassa betekent meer verbranding. Vis, vlees, noten, pitten en zaden

STAP 2: STOOK JE INNERLIJKE KACHELTJE OP

Door verwarmend voedsel te eten

Voedsel levert niet alleen bouwstoffen en calorieën, maar heeft ook een bepaald thermisch effect op je lichaam: verwarmend of verkoelend. In de Chinese voedingsleer is dit al duizenden jaren bekend. En eigenlijk weet je het zelf ook wel, maar we houden er niet zo vaak bewust rekening mee. Van een peper weet je wel, dat je het knap warm kunt krijgen. Verwarmende voedingsmiddelen zijn vaak rood of oranje achtig van kleur en scherp, pittig of zoet van smaak. Het zijn vaak groenten die langzaam groeien en kou kunnen doorstaan zijn, zoals zoete aardappels, koolraap, koolsoorten, spruiten, pompoen, wortel, prei en ui. Maar ook peper en rode paprika. Of kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kurkuma, gember. Of granen/noten/zaden, zoals boekweit, haver, quinoa, kastanjes, walnoten, pijnboompitten en sesamzaad

Zo is een ontbijt van warme havermout met walnoten, (gedroogde) appeltjes en kaneel niet alleen verrukkelijk, maar ook heel goed om ’s ochtends meteen je verbranding aan te zetten!

Door voldoende water of groene thee te drinken

Als je system goed doorstroomd wordt, gaat je verbranding omhoog. (Kruiden)thee is ook prima, maar groene thee stimuleert nog extra.

Door op je ademhaling te letten.

Zorg voor een lange diepe ademhaling en daarmee voor meer zuurstof. En zuurstof heb je nodig om energie te maken!

Door de kou op te zoeken.

Koud (af)douchen is een hele goede manier om je dag met volop energie en een goede verbranding te beginnen. Ook helpt het als je de thermostaat lager zet. Niet overdrijven, maar je kunt je  lichaam gewoon iets harder laten werken om jou warm te houden. Of lekker naar buiten, wat voor weer het ook is. En doe dan meteen de volgende tip:

Door te bewegen.

Door beweging bouw je spieren op, verdiept je ademhaling en verbetert je doorstroming en dus verbranding. Een hele goede manier is kortdurend, intensief bewegen, intervaltraining. Omdat je dan zowel aan spieropbouw als aan conditieverbetering werkt. Maar, zoals ik in mijn blog “Waarom je niet naar de sportschool hoeft om af te vallen” al schreef: zoek wat bij past in jouw leven en waar jij plezier aan beleeft!

Welke van deze tips gebruik jij al? En welke ga je erbij doen? Stimuleer jezelf en anderen door je reactie hier te geven!