En…staat het voornemen om meer te bewegen dit jaar op je lijstje? Ja? Top! Want bewegen is heel goed voor je lijf. Het is niet alleen goed voor je conditie (je wordt fitter), maar ook bijvoorbeeld voor je humeur (je wordt opgewekter),voor je brein (je kunt je beter focussen) en zeker ook voor je gewicht ( je verbranding gaat omhoog, dus je valt af!). Bewegen helpt om je zelfverzekerder te voelen en automatisch word je je ook meer bewust van je voeding en ben je geneigd gezondere keuzes te maken. Bewegen is goed voor je hart. Een sterk hart pompt je bloed krachtiger door je lichaam, waardoor er meer zuurstof gaat naar je spieren en organen. Alle systemen in je lijf worden positief beïnvloed, waardoor je fysiek, mentaal en emotioneel beter gaat functioneren. Wie wil dat nou niet?

Maar waarom is het toch vaak zo moeilijk vol te houden? Waarom stranden de meeste voornemens na enkele weken, hooguit maanden?

Hoe gaat het mis?

Er kunnen allerlei redenen zijn, maar vaak komen ze allemaal op hetzelfde neer… Je legt de lat te hoog.

Waarom doe je dat?

De meeste mensen denken dat het goed is om zo intensief mogelijk te sporten, om te kunnen afvallen. Je moet jezelf wel uitdagen, want anders zet het te weinig zoden aan de dijk. En daarmee kan het meteen al mis gaan.

 

 

Want heel veel vrouwen met overgewicht zijn moe. Ze staan al heel lang in de overlevingsmodus. Ze zijn druk met alle ballen in de lucht te houden. Of ze worstelen dagelijks met onzekerheid door een laag zelfbeeld. Ze proberen steeds te voldoen aan alle verwachtingen van zichzelf en anderen… Daardoor hebben ze zichzelf mentaal/emotioneel behoorlijk uitgeput. En hun lichaam is ook uitgeput doordat het te weinig, te veel of verkeerde voeding kreeg…

Ik hoor zo vaak in mijn praktijk, dat hun aller-allergrootste behoefte is:  ontspanning en rust. Bijtanken. Niets moeten.

En dan MOETEN ze sporten….eigenlijk moeten ze er niet aan denken, met zo weinig energie. Dus ze VOELEN behoefte aan rust en ze DENKEN: “ik moet sporten, want dan ga ik me wel fitter voelen”. En zo ontstaat er strijd in jezelf, die ook weer energie kost…niet echt behulpzaam dus.

Maar als je dan toch naar de sportschool gaat of gaat beginnen met hardlopen, dan kan het gebeuren, dat je de eerste paar keer echt blij bent dat je het toch gedaan hebt. Dat je jezelf er overheen gezet hebt. Dat je niet naar je lichaam geluisterd hebt. Maar let op! Dat goede gevoel is niet gebaseerd op voelen in je lijf, maar op denken. Je hoofd heeft gewonnen en is blij. Dit is een overwinning op mezelf, denk je. Dus je hebt een reden om tevreden of trots te zijn en dat geeft je best wel een energie-boost. Dus denk je dat je goed bezig bent.

Maar dan komt de klad erin.

Dat kan op 2 manieren:

  1. Je legt fysiek het loodje.

Je lichaam gaat kreunen… het weet niet meer waar het de energie vandaan moet halen. En dan gebeurt iets waardoor je niet meer kunt sporten. Je kunt het niet meer opbrengen omdat je echt te moe bent, of je krijgt last van je knieën of rug, of je wordt verkouden of ziek… En helaas moet je het sporten afzeggen…Is jou dat weleens overkomen?

  1. Je legt mentaal het loodje.

Want…ook al doe je nog zo je best…je valt niet af! En daar deed je het toch allemaal voor? Waarom lukt het dan niet? Als je al meer blogs van mij hebt gelezen of programma’s hebt gevolgd, dan zal er nu wel een lampje gaan branden…O ja, natuurlijk! De VET-knop staat aan! Als je niet naar je lichaam luistert. Als je energie blijft uitgeven terwijl je lichaam wil bijtanken, dan blijft je lichaam in de overlevingsmodus en blijft het ter bescherming vet vasthouden. Wat jouw hoofd daar ook van vindt.

Wat is dan een betere aanpak?

Allerlei onderzoeken hebben aangetoond, dat licht en vaak bewegen veel effectiever is dan zo nu en dan intensief bewegen. Komt dat even goed uit!

Hier geef ik een aantal tips, maar deze lijst is heel makkelijk uit te breiden.

  • Als je zittend werk hebt, sta dan vaker tussendoor op. Ruim tussendoor steeds even je bureau op. Zet een timertje zodat je regelmatig iets te drinken gaat halen.
  • Parkeer je auto niet vlak voor de deur maar iets verderop, zodat je een wandelingetje maakt. Ga met je visite een rondje lopen in plaats van stilzitten.
  • Loop een groter rondje met je hond, zet wat steviger de pas erin of laat de hond van de buren uit.
  • Leg thuis de afstandsbediening bij de TV zodat je moet opstaan om te zappen. Ruim tijdens de reclame wat op in huis of haal even de vaatwasser leeg.
  • Als je wilt sporten, kies dan voor een laag-intensieve sport die je ontspanning geeft. Wandelen, fietsen, zwemmen, yoga… waar jij blij van wordt.
  • ………………………………………………………………………………………………………………………………
  • ………………………………………………………………………………………………………………………………

Hoe weet je dat je het goed doet?

Check in je lijf of de beweging of sport plezierig en makkelijk aanvoelt. Stel bij als je merkt dat je er tegenop ziet of als je merkt dat je steeds vermoeider wordt. Leg dan de lat een beetje lager. Blijf minimaal 3 weken op hetzelfde niveau van bewegen tot het helemaal in je systeem zit en je behoefte voelt aan méér. Schuif dan de lat iets omhoog. Blijf voelen en evalueren en let maar eens op wat al die ogenschijnlijk kleine stapjes moeiteloos resulteren in een gezonder en fitter lijf!

Inspireer anderen

Heb je al ideeën hoe jij gemakkelijk meer kunt gaan bewegen in het nieuwe jaar, gewoon thuis of met mooie initiatieven bij jou in de buurt? Deel jouw suggestie in het reactieveld hieronder!