Herken je deze situaties?

Je maakt je ontbijt klaar en schuift het snel naar binnen terwijl je de klok in de gaten houdt, de kinderen aanstuurt of nadenkt over wat je die dag nog allemaal moet doen

Je gaat zitten voor je lunch, je pakt je telefoon er even bij en kort daarna is je eten op, zonder dat je het bewust geproefd hebt

Je komt thuis na een drukke dag, het liep allemaal niet lekker en je zoekt iets om te knagen.

Veel vrouwen hebben het druk en dan liggen deze patronen op de loer. Ergens weet je vast wel dat het niet goed voor je is, maar wist je daar dik van wordt? Dat zo’n patroon één van de oorzaken is waardoor je lichaam de VET-knop aanzet? En weet je ook hoe dat komt?

“Wist jij dat je dat niet-goed kauwen er een oorzaak van zou kunnen zijn dat je dikker wordt? Je doet jezelf en je lichaam tekort!”

Een groot nadeel van snel en zonder aandacht eten is, dat je dan niet de tijd neemt om voldoende te kauwen.  En als je niet goed kauwt, doe je jezelf en je lichaam tekort.

Je ontzegt jezelf en je lichaam namelijk:

  • Genot. Je mist de geur, textuur en smaak van je voedsel. Best jammer want het kan zo lekker zijn!
  • Voedingswaarde. Je maag kan niet goed overweg met de grote brokken die binnenkomen, het gaat extra zuur aanmaken om toch te kunnen verteren en dat vindt je maagwand weer niet zo fijn. Daar kun je dus last van hebben.
   En een ander nadeel is dat je maag te eten niet volledig kan verteren en er dus voedingswaarde verloren gaat. Zo kunnen er ongemerkt tekorten ontstaan, waardoor jouw lichaam in de overlevingsmodus komt of blijft. Door goed te kauwen maak je van je voedsel kleine stukjes, zodat de enzymen in je mond veel beter op het voedsel in kunnen werken. Als het in je maag aankomt is het zo uit elkaar gevallen dat de maagsappen en enzymen goed hun werk kunnen doen. Je lichaam kan maximaal profiteren van je voeding. Dat is belangrijk voor je gezondheid, je vetverbranding en je energieniveau. En je lichaam krijgt wat het nodig heeft en kan reserves loslaten.
  • Emotionele ontlading. Kauwen en kraken is een manier om negatieve emoties zoals boosheid of frustratie, ergernis te uiten, af te voeren. Als je ze niet op deze manier afvoert, pot je ze op. Er zijn niet voor niets allerlei uitdrukkingen als “ergens op knagen’ of “ergens over malen”. En als je er klaar mee bent is het onderwerp uitgekauwd.
   Door je voedsel letterlijk uit te kauwen, voorkom je dat je van binnen te veel spanning opbouwt. En dan komt het er soms op een andere (vaak ongewenste) manier toch uit. Je raakt geïrriteerd of maakt ruzie.  Je krijgt een eetbui. Of je slaat het op in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld spanning in je kaken krijgt of ’s nachts gaat tandenknarsen. Of je slaat je emoties op in vet.

 

 

  • Bevrediging. Als je te snel eet heeft je lichaam gewoonweg niet genoeg tijd om het hormoon leptine af te scheiden, wat het signaal naar je hersenen geeft dat je genoeg hebt gegeten. Daarom eet je dan ook vaak te veel en merk je pas achteraf dat je eigenlijk te vol zit, want dan is dat hormoon pas op dreef gekomen.
   Maar er is meer dan dat. Je hersenen hebben ook de geur, de smaak en verandering van textuur nodig om bevredigd te raken. Als je snel eet, zonder bewust te kauwen, blijft je brein om eten vragen, ook al zit je maag vol. Je blijft zoeken naar meer.
  • Ontspanning. Snel en onvolledig kauwen geeft onrust of houdt die in stand. Rustig en met aandacht kauwen zorgt er automatisch voor, dat je uit je hoofd in je lijf zakt, dat je terug komt in het nu en weer gaat aarden. Je lichaam komt door het regelmatig kauwen in een soort cadans, een ritme dat rustgevend is. Je maaltijd wordt een rustpunt. Je lichaam komt in een ontspannen modus, waarin je spijsvertering optimaal kan functioneren.

Eigenlijk is het heel simpel om jezelf en je lichaam bij elke maaltijd optimaal genot, voedingswaarde, emotionele ontlading, bevrediging en ontspanning te geven. En om je lichaam te helpen om de VET-knop uit te zetten: Rustig en met volle aandacht kauwen.

Tenslotte nog een tip:

Verander je eetgedrag met kleine stapjes. Kies één eetmoment uit om te oefenen.

Succes en geniet ervan!

Hoe goed kauw jij? En welk moment ga jij uitkiezen om bewuster te kauwen? Geef je reactie hieronder en help elkaar!