Verlang je er ook naar….

 • … dat je in december met volle teugen kunt genieten van al het lekkers?
 • … om je echt te kunnen verheugen op sinterklaas en kerst, zonder dat er een stemmetje in je hoofd je vertelt dat je je wel in moest houden?
 • … dat je je vrij voelt en niet in een sociaal dwangbuisje?
 • … om in de spiegel te kunnen kijken of op de weegschaal kunt staan zonder angst dat je bent aangekomen?
 • … dat je plannen maakt voor het nieuwe jaar zonder dat lijnen  op je lijstje staat?

IK WEL!

Ook ik heb de ervaring dat gewicht verliezen in december echt niet makkelijk is.. de verleidingen zijn groot, de verwachtingen zijn (vaak buiten proportie) hoog. Er is een boel koop-en-kook stress en een heleboel moeten.

 

 • Het moet super gezellig zijn
 • Iedereen moet er bij zijn
 • De cadeaus moeten in de smaak vallen
 • Het  diner moet top zijn
 • Ik moet er mooi uit zien

….. vul zelf maar aan…..

 

En dan is het een hele kunst om in balans te blijven. En om je verlangens te realiseren. Je ervaart een gat tussen wat je verlangt en wat je ervaart. Je kunt het niet waarmaken. Je voelt je te kort schieten, onder druk staan, gestrest en onvoldaan. En dat voel zo akelig! Dat wil je niet voelen!

Voor je het weet trap je in dezelfde valkuilen als elk jaar en ga je de leegte vullen met eten. Liefst automatisch en gedachteloos, verdoofd.

Want als je er echt bij zou blijven en in contact met je lichaam, dan zou je misschien merken dat je lichaam al die suiker helemaal niet zo tof vindt. Of dan zou je merken hoe alleen je je voelt of hoe gestresst. Dan zou je niet kunnen ontsnappen aan dat stemmetje dat eerst zei dat je best wat mocht nemen en nu weer zegt dat je dom bezig bent… dan zou je een beetje gek van jezelf worden…

Maar hoe kan het dan beter? Hoe kun je het dit jaar zo aanpakken zodat je wèl je verlangens kunt ervaren?

Ik geef je 3 simpele regels. Dat wil nog niet zeggen dat ze makkelijk zijn. Maar als je ze consequent toepast hebben ze grote impact. Ze zijn simpel, omdat ze niet moeilijk te begrijpen zijn, omdat ze eigenlijk heel logisch en voor de hand liggend zijn. En ze zijn simpel omdat je ze makkelijk kunt onthouden aan het ezelsbruggetje WIL:

 

 1. W staat voor Wakker: Zorg dat je erbij bent!
 • Eet mindful. Gebruik je zintuigen: kijk, ruik, proef en blijf in contact met je lijf, voel wanneer je genoeg hebt en stop dan. Eet alleen dingen die je goed doen en waar je echt van geniet.
 • Zorg dat je aanwezig bent. Kijk echt, maak contact met de ander en luister met aandacht naar wat hij of zij te vertellen heeft. Blijf in contact met jezelf, hoe je je voelt en wat je wilt en maak van moment tot moment bewuste keuzes.

 

2. I staat voor Ik: Ga uit van jezelf
 • Vraag je af, voordat je iets in je mond stopt: “wil ik dit echt?” Als het antwoord ja is, ga je gang en geniet ervan! Als het antwoord nee is, ga iets anders doen. Zoek afleiding, het liefst in de vorm van beweging. Dat is een goede reset voor je systeem.
 • Laat je niet onder druk zetten. Voel je niet verplicht om iets te eten of te doen wat je eigenlijk niet wilt. Waardeer de ander, geef een complimentje, bedank voor de uitnodiging en leg vervolgens uit dat je ervoor kiest om het niet te nemen of om het niet of anders te doen.

 

3. L staat voor Leefstijl: Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit
 • Zorg voor goede maaltijden waarin je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Als je lichaam voldaan is, hoeft het zich niet te vullen met van alles en kun je verleidingen makkelijker laten staan
 • Spreek alleen af met mensen die belangrijk voor je zijn. Verdiep je in de ander, vraag door zodat je gesprekken waardevol en vervullend zijn.

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging in december en hoe ga jij WIL toepassen?