Heel vaak wordt gezegd dat “je bent wat je eet”. Ik heb dat nooit helemaal begrepen, maar dat hoeft ook niet. Laatst kwam ik die uitspraak weer tegen en hij bleef toch een beetje door mijn hoofd zingen. Blijkbaar had ik daar wel gedachtes of een mening over, maar was ik me nog niet bewust welke. Tot vanochtend het lampje ging branden. Zonder een oordeel te hebben over de uitdrukking Je bent wat je eet, spreekt hij me meer aan in een iets gewijzigde vorm: Je bent HOE je eet. Het “bekt” misschien iets minder gemakkelijk, maar ik denk dat het minstens zo waar is. Je relatie met eten en je eetgedrag zeggen veel over jezelf.

Laat je gedachtes maar eens over de volgende onderwerpen gaan:

Ben je erbij als je eet?

Eet je snel, met grote happen? Schuif je je eten onbewust naar binnen? Doe je ondertussen iets anders, zoals TV kijken of een boodschappenlijstje maken? Ga dan eens na hoe dat in andere gebieden van je leven is. Ben je sowieso iemand van grote stappen snel thuis? Moet het allemaal snel af? Dan is het maar weer klaar? En als je bijvoorbeeld iets in het huishouden doet ben je er dan bij met je hoofd? Als iemand tegen je praat, luister je dan altijd echt of bedenk je ondertussen wat je nog allemaal moet doen of niet mag vergeten?

Geniet je van je eten?

Terwijl je eet, let je op wat lekker is, hoe goed het er uitziet, hoe lekker het smaakt. Of merk je vooral op wat er niet goed of lekker aan is? Eet je je boterham op terwijl je ondertussen de trommeltjes voor de kinderen klaar maakt of ga je rustig aan tafel zitten en besteed je zorg aan je eigen eten. En geniet je ervan? En hoe is het met het genieten op allerlei andere terreinen van je leven?

Heb je allemaal “moeten, moeten” in je hoofd?

Ben je steeds bezig met je te houden aan dieet voorschriften, denk je voortdurend aan wat wel of niet goed voor je is, wat mag en niet mag, probeer je je eetgedrag onder controle te houden en het goed te doen door je aan allerlei regeltjes te houden?  Ga dan ook maar eens na hoe het verder in je leven is. Ben je op je werk, in je relaties, in je gezin vooral bezig met wat moet of zou moeten om aan regeltjes of verwachtingen te voldoen? Wil je op ander terreinen van je leven ook graag alles onder controle houden?

Waarschijnlijk heb je wel verband gemerkt tussen je eetgedrag en je gedrag in het algemeen. Er zit een zelfde patroon onder. Dat is goed nieuws! Want dat betekent ook, dat je je eetgedrag kunt gebruiken als training voor gewenste veranderingen in jezelf en in je leven.

Je kunt daar heel veel stappen in maken, maar laten we het behapbaar houden met de volgende 3 stappen.

3 stappen:

1. Focus

Focussen op je eten helpt je om meer focus te hebben in het algemeen in je leven. Gebruik je zintuigen: kijk, ruik, voel, proef bewust, eet langzaam, kauw goed en blijf in contact met je lichaam. Dat helpt je om ook in andere situaties meer bewust te zijn.


2.  Geniet

Zie hoe heerlijk je eten eruit ziet, proef hoe lekker het smaakt, waardeer jezelf of degene die    het heeft klaargemaakt, geniet van je gezelschap of van het heerlijk in je eentje oppeuzelen van het lekkers. Zorg dat het leuk blijft, dus stop op tijd. Hiermee train je jezelf om positiever om te gaan met welke situatie dan ook.

 

3.  Maak je eigen keuzes

Ook al zijn er bepaalde regeltjes, ga na of ze ook voor jou van toepassing zijn. Hoe voel je je als je ze opvolgt? Hou je eraan, als ze je helpen, Maar doe het niet omdat het moet. Ga steeds na: hoe voel ik me erbij, wat wil ik, wat is goed voor mij. Hiermee hou jij de regie in je eetgedrag en in je leven.

 

 

Ik ben benieuwd waar jij je bewust van geworden bent  en waar jij jezelf in gaat trainen. Plaats je reactie hieronder!