Het overgrote deel van mijn cliënten worstelt met overgewicht en is moe. Ze zitten in een vicieuze cirkel. Want doordat ze moe zijn, hebben ze meer trek in zoete dingen. En ze hebben de puf niet om de verleidingen te weerstaan. En dus gaan ze voor de bijl. Dan eten ze ongezonde dingen waar ze ook weer héél moe van worden. Natuurlijk komt er achteraf spijt en de goede voornemens om het morgen anders te doen. Maar of dat lukt is nog maar de vraag…

Herken je dit?

Ik wel. Ik heb geen last van overgewicht, ik heb een gezonde relatie met eten, maar toch….als ik moe ben wil ik eten. Als je geen overgewicht hebt is dat niet zo erg. Maar als je wilt afvallen dan helpt het je niet echt richting je doel. En zeker als je al een tijdje in de vicieuze cirkel zit, dan kan die heel lastig te doorbreken zijn.

Ik ga je eerst uitleggen hoe die vicieuze cirkel ontstaat. Dat is belangrijk, omdat je dan begrijpt dat het heel normaal is dat je dit probleem ervaart. Het ligt niet aan jou! Jij bent geen zwakkeling, zoals je misschien wel denkt, maar je weet gewoon (nog) niet hoe je het aan moet pakken. Dat ga ik je straks vertellen. Maar eerst…

Wat gebeurt er allemaal als je te weinig slaapt?

Slaap speelt een belangrijke rol bij de gewicht regulering in je lichaam. Allemaal onbewuste processen waar je geen weet van hebt, maar die je doen en laten wel sterk beïnvloeden.

 • Je hormoonbalans raakt in de war. Vooral de hormonen Ghreline en Leptine. Ghreline geeft je hersenen een signaaltje dat het tijd is om te eten. Wanneer je last hebt van een slaaptekort dan maakt je lichaam meer Ghreline aan, en krijg je dus meer trek. Leptine is het hormoon dat je hersenen vertelt wanneer je verzadigd bent. Wanneer je niet voldoende slaapt, dan dalen de leptine niveaus, waardoor je eetlust langer blijft en je dus meer eet. Hmmm….een ongelukkige combinatie als je wilt afvallen!
 • Je brein gaat minder goed functioneren en dan vooral je concentratie en focus. Je hebt minder zelf-regie. Waardoor je, als je moe bent eerder toegeeft. Je “vergeet even” dat je doel een slanker en fitter lichaam is en je gaat eten.
 • Lichamelijk herstel je minder goed, dus je lijf voelt moe en je bent niet vooruit te branden. Dus zitten eten is een aantrekkelijke bezigheid voor een moe lijf.
 • Door te weinig slaap heb je ook te weinig tijd om te herstellen van alle dagelijkse stress. Je wordt bijvoorbeeld chagrijnig, prikkelbaar of somber. Je bent emotioneel uit balans.
 • Ook je immuunsysteem werkt minder goed, waardoor je meer last hebt van allerlei vage klachten of verkoudheidjes

Nou, dan snap je waarschijnlijk wel, dat langdurig of regelmatig tekort aan slaap één van de oorzaken is, waardoor je lichaam in de overlevingsmodus staat of blijft staan. De VET-knop staat aan en het is bijna onmogelijk om gewicht te verliezen. Richt je aandacht dus niet steeds op dat eten, je ongewenste eetgedrag of je gewicht, maar richt je aandacht op de oplossen van de achterliggende oorzaak. Zorg voor een goede nachtrust!

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Goede nachtrust betekent, dat je lang genoeg én ontspannen slaapt. Zowel het aantal uren als de kwaliteit zijn belangrijk en beïnvloeden elkaar natuurlijk. Soms voel je je na een korte nacht met diepe slaap toch veel uitgeruster dan een andere keer na een lange nacht met “hazenslaapjes”, dat je vaak tussendoor wakker bent of onrustig slaapt.

Dat kun je doen door de volgende tips toe te passen:

Zorg voor:

 1. Een vast slaapritme, dus min of meer op dezelfde tijden naar bed gaan en opstaan.
  Een natuurlijk dag- en nachtritme. Probeer overdag zo veel mogelijk in het daglicht te zijn, liefst lekker buiten en actief. Schakel ’s avonds rustig af, door minstens een uur voor het slapen geen TV, tablet of mobieltje meer te gebruiken. Het blauwe licht prikkelt je brein enorm.
  Als je toch ’s avonds nog wat wilt doen met je computer of zo, zorg dan sowieso voor een blauw-licht filter (F.lux bijvoorbeeld), die als het donker wordt het blauwe licht gaat wegfilteren. Ga vervolgens over op meer gedimd licht in huis en rustiger activiteiten. Lees liever bij gematigd licht een ontspannend boek en zet een rustig muziekje op. Of neem de tijd om te mediteren.
 2. Vermijd alcohol en dranken met cafeïne. Zet liever een “lekker slapen” thee of zoiets.
 3. Rust, ruimte en frisse lucht in je slaapkamer. Dus niet te vol, niet teveel rommel of felle kleuren. En zet het raam open.
 4. Sluit de dag af met positieve gedachten in plaats van zorgen, piekeren en malen. Maak vroeg in de avond eerst een lijstje met alles wat je nog moet of wilt doen. Maak vervolgens een planning voor de volgende dag. Klaar! Vlak voordat je gaat slapen denk je aan alles waar je blij en dankbaar voor bent. Zodat je los kunt laten en met een tevreden glimlach in slaap kunt vallen 🙂
Hoe weet je dat je het goed doet?

Als je uitgerust wakker wordt. Zo simpel is dat. Je lichaam vertelt het je wel!

Hoe laat ga jij ’s avonds naar bed? En hoe laat sta jij op? Wat zijn jouw slaaprituelen zodat je lekker slaapt? Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust bent? Deel jouw tips met mij en met de andere lezers, zo helpen we elkaar!